Meer bestellingen direct bij fabrikant

Installatiebedrijven plaatsen hun bestellingen steeds vaker direct bij de fabrikant, in plaats van bij de groothandel. Vier op de tien installateurs hebben de afgelopen twee jaar vaker rechtstreeks zaken gedaan met fabrikanten. Slechts een op de tien bouwt directe levering juist af en wendt zich weer vaker tot de groothandel.

En dit aantal gaat de komende drie jaar verder stijgen, zo is de verwachting. Zowel kleine als grote installatiebedrijven nemen vaker direct contact op met de fabrikant, al is die toename groter bij grotere installatiebedrijven.
Vanouds is de grote installateur (meer dan 15 FTE) eerder geneigd direct te bestellen bij de fabrikant, gemiddeld twee keer vaker dan hun kleine broeders. Op dit moment doet ruim de helft (54%) van alle installateurs inkopen direct bij de fabrikant.

Goedkoper vs. volledigheid
Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd onder meer dan zeventig installatiebedrijven door USP Marketing Consultancy. Belangrijkste reden is de prijs; die is bij rechtstreekse aanschaf bij de fabrikant lager. Installateurs die bewust niet bij de fabrikant shoppen, doen dat omdat ze het gemakkelijk vinden dat ze bij de groothandel alles in een keer kunnen bestellen en ook omdat ze loyaal willen zijn naar hun contacten bij de groothandel.

De drie bedrijven waarmee Nederlandse installateurs het liefst samenwerken zijn Nefit, Remeha en Vaillant. In de rest van Europa worden de meeste bestellingen geplaatst bij Viessmann en Daikin. Kleine installateurs hebben gemiddeld drie rechtstreekse lijntjes, grote installateurs houden de lijnen kort met gemiddeld zes fabrikanten.

De komende drie jaar verwachten installateurs vooral vaker hun warmtepompen rechtstreeks bij de fabrikant te gaan bestellen.

Bron